Izola

Starodavne hiše posejane po nekdanjem otoku, v sredini cerkev z zvonikom, na skrajnem rtu svetilnik obkrožen z borovci, v daljavi opuščeni dimnik tovarne za konzerviranje rib, pričajo o živahnem a hkrati umirjenem življenju v starem ribiškem mestu.

OBČINA IZOLA

Na območju občine Izola skorajda ni vzpetin (z izjemo podeželja), zato je bivanje tukaj kot nalašč ustvarjeno za mlade družine, saj boste ne glede na kraj bivanja vse nujne opravke lahko opravili peš z vozičkom. V nekaj korakih boste na plaži, na uradih, v zdravstvenem domu, na igrišču, v zelenih parkih ali v trgovini. Avtomobila skorajda ne boste potrebovali.

Izola, staro ribiško mesto

Starodavne hiše posejane po nekdanjem otoku, v sredini cerkev z zvonikom, na skrajnem rtu svetilnik obkrožen z borovci, v daljavi opuščeni dimnik tovarne za konzerviranje rib, pričajo o živahnem a hkrati umirjenem življenju v starem ribiškem mestu. Ljubitelji morske kuharije boste nad življenjem v Izoli navdušeni, saj je izbira svežih rib v tem mestu najbolj pestra na slovenski obali. Ribe boste lahko kupili v eni izmed ribarnic ali kar na ribiškem pomolu neposredno od ribičev. Izola nudi vse temeljne dobrine za prijetno in zadovoljno življenje: lepo urejen obalni pas, ki je dostopen tudi gibalno oviranim, kar kliče po skoku v morje ali sprehodu, slaščičarne ob pomolu iz katerih se razlega vonj po sladicah in kavi, parki polni cvetja in zelenja, trgovinice z živili, zelenjavna tržnica, vzgojne in izobraževalne ustanove. Izolani še vedno ohranjajo staro mediteransko navado, da posedajo na ulici pred hišo. Med popoldansko siesto boste med sprehodom po ulicah lahko naleteli na znane slovenske kantavtorje, ki spontano brenkajo na kitaro pred domačim pragom.

Novi del Izole

V zadnjih desetletjih so mnogi prepoznali prijetno življenje v Izoli, zato se je mesto razširilo tudi na predel Livade in Jagodje. Livade so moderna stanovanjska soseska na zelenem obrobju Izole. Pogledi iz stanovanj se odpirajo na daleč na odprto morje ali na zelene griče. Na Jagodju domujejo vrstne hiše in samostojne hiše, ki so le en kratek sprehod oddaljene od priljubljene plaže San Simon. Soseske so prepredene s kolesarsko potjo D-8, ki vas bo čez vinagrade in sadovnjake popeljala vse do Hrvaške ali Trsta. V novem predelu Izole se nahaja tudi industrijska cona, ki je primerna za poslovne prostore različnih dejavnosti.